Velg en side

Badestedet ved 3. Stampe i Baneheia, stedet Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) sist ble sett. FOTO: Ole Dag Kvamme

Hvis Viggo Kristiansen beholder roen tirsdag, kan Jan Helge Andersens skjebne som dobbeltdrapsmann allerede være forseglet.

Journalist og forfatter Ole Dag Kvamme har fulgt Baneheia-saken siden 2000. Han ga ut boken Historien om et varslet justismord og podkast med Nettavisen i 2023. Denne kommentaren kan siteres, eller benyttes etter avtale.

 

I storfilmen The Shawshank Redemption satt karakteren Andy Dufresne 19 år i fengsel for et dobbeltdrap han ikke hadde begått, før han rømte ut etter like mange års graving med en liten steinhammer. Viggo Kristiansen satt 21 år i fengsel, før han gikk ut gjennom hovedporten. Kan han likevel bli mistenkt igjen, i retten?

Ja, han kan det. Og tirsdag skal han forklare seg igjen, og manøvrere seg gjennom de ulike lagene av sanne og usanne forklaringer han har gitt på en troverdig måte.

Les også: Slik kan Jan Helge Andersen bli frikjent

Tirsdag skal Svein Holden svare med samme mynt som da aktor latterliggjorde Jan Helge Andersens ulike forklaringer: Han skal få retten til å tvile på Viggo Kristiansens fortelling som uskyldig dømt.

«Jeg har prøvd å glemme. Hva jeg har tenkt og følt, det er borte nå», sa Jan Helge Andersen, da statsadvokat Andreas Schei spurte ham ut forrige uke.

Gjennom utspørringen ble det klart at Jan Helges minner i dag ikke hang sammen med den gang da. Schei ville vise at Andersen husket det som passet hans forklaring om at han var Viggos etterdilter, men ikke husket det som talte imot ham. Planen virket ganske godt.

Verdien av utspørringen vil likevel være begrenset, om Jan Helge Andersens forsvarer, advokat Svein Holden, klarer å sette Viggo Kristiansen i samme klemme tirsdag morgen. Da skal han føre Viggo Kristiansen og retten gjennom Viggos ulike fortellinger, der de ligger som lag i myra.

De første forklaringene Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen ga var gjennom utspørringer og etter hvert som mistenkte, fra drapene 19. mai 2000, til pågripelsene 13. september 2000.

Blackouten som forsvant

Jan Helge Andersen ljugde som best han kunne for å distansere seg fra åstedet. Han hadde ikke vært i Baneheia i det hele tatt og så videre. Etter pågripelsen, hvor han innrømmet ett drap etter å ha blitt spurt om kanskje han også var et offer for Viggo, kom det andre laget, hvor han hadde et nytt sett av forklaringer.

Det tredje laget var etter innrømmelsen av seksuelt overgrep og drap på motsatt jente av først forklart. Denne forklaringen var grovt sett den samme gjennom byretten og lagmannsretten. Et fjerde lag ble lagt på, da ny gjennomgang av biologisk materiale viste at DNA forenlig med ham er påvist 13 steder på jentenes kropper, og flere av dem på avslørende steder. «I så fall må jeg ha hatt blackout», skal Andersen ha forklart som en mulig forklaring. Altså innrømmelse av mulig overgrep, men ikke drap.

Forklaringen han ga i retten forrige uke kan sies å være et femte lag. Her åpnet han ikke for at han kan ha voldtatt begge jentene, men sto på sin tidligere forklaring. Antakelig vil vi forstå årsaken til dette når DNA-materialet skal vises: Hans forsvarer vil mene at de ikke nødvendigvis beviser overgrep.

Karuseller i retten

Verdien av hva Andersen husker i dag har minimal verdi. Moderne kunnskap tilsier at foruten drapene, som man antar er skjellsettende, og sitter limt i sinnets irrganger, har øvrige detaljer mindre og ingen informasjonsverdi. Likevel kunne påtalemyndigheten vise hvordan Andersen hadde forklart seg ulikt i de fem lagene.

Denne karusellen, hvor Schei vekslet mellom hva Andersen har forklart i de ulike avhørene, var en teknisk øvelse, hvor utfallet var bestemt på forhånd: Jan Helge Andersen har siden drapene tilpasset sine forklaringer om hvordan hva han har gjort ut fra hva som har vært nødvendig ut fra det mest overbevisende bevismaterialet. Mottakelsen i pressen viste at Andersen slet med troverdigheten sin.

Problemet er at Viggo Kristiansen har gjort det samme. Han snakket i vilden sky om hva han hadde gjort og hvor han hadde vært både før de var mistenkt, altså ved rundspørringene, og endret dette da han ble mistenkt.

Da han så ble pågrepet, og altså siktet for drapene, oppga han nye forklaringer på flere forhold. Årsaken kan godt være at Viggo var slepphendt med fakta, fordi han knapt husket denne maidagen og dagene rundt, og fordi han var uskyldig.

KARUSELL MED VIGGO: 8. januar 2002 kjørte Jan Helge Andersens forsvarer karusell med Viggo Kristiansens i sine ulike forklaringer i saken.
FOTO: Historien om et varslet justismord, s 217.

Men like fullt kunne aktor den gang da kjøre karusell med Viggo Kristiansens ulike forklaringer da han møtte i retten i 2001 og 2002, det tredje laget i hans forklaringer. Den begavete, tidligere statsadvokaten Svein Holden har ventelig forberedt seg ved å nilese Viggo Kristiansens forklaringer. Hvorfor sa du ikke at du hadde vært i Baneheia? Hvorfor sa du ikke at du hadde tre-fire mobiltelefoner? Hva drev du med i heia da du tok bilder av deg selv inne på toalettet iført diverse utstyr? Hvis Holden klarer å vise at Viggo Kristiansen har forklart seg ulikt på diverse steder ut fra hvordan etterforskningen skred frem, kan han skåre to poenger: Han kan vise at Viggo Kristiansen ikke er til å stole på om hva som skjedde de dagene for 24 år siden, og ha stor forståelse for at det er lenge siden, men han kan også nøytralisere sin egen klients innrømmelser. For hvis man ikke skal legge vekt på Viggo Kristiansens ulike forklaringer på ulike tider, kan han anføre at det samme prinsippet skal gjelde Jan Helge Andersen. For da kan det ligge flere lag gjemt også hos Viggo Kristiansen.

I fiksjonsfilmen fra 1994 rømmer Andy Dufresne fra Shawshank State Penitentiary i 1966. Han ble aldri frikjent, men dro til Mexico. Det eneste vitne som kunne fortelle sannheten, ble drept for å holde karakteren fengslet. Verden har kommet lenger. Viggo måtte ikke rømme, men må fortsatt kjempe for sin uskyld både i retten og hos folket.

Verdien av en dom på uskyld

Viggo Kristiansen kan også skilte med en dom på at han er uskyldig, mens Jan Helge Andersen snarere snart nærmer seg Norgesrekord i ljuging for åpen scene.

Hvis Viggo Kristiansen beholder roen og klarer seg bra tirsdag, kan Andersens skjebne som dobbeltdrapsmann allerede være forseglet. Det er verdt å merke seg tingrettsdommer Tor Christian Carlsens utspørring de neste dagene. Hvem tror han på?

Holdningen han viser overfor Kristiansen vil trolig avsløre om han allerede er i gang med å skrive dommen mot Jan Helge Andersen. For hvis han ikke gidder bruke tid på spørsmål til Viggo Kristiansen selv, betyr det at han mener Jan Helge Andersens plan om å dekke seg bak Kristiansen er håpløst dårlig.

I så fall er resten av saken en paradegren for aktoratet.