Velg en side

Juni 2023 kom jeg med boken Historien om et varslet justismord. Fra august er jeg tilgjengelig for debatter og foredrag om journalistikk og justismord, innsyn og rettssikkerhet, fortellinger om skyld, og hvordan Norge kunne bruke 20 år på å frikjenne Viggo Kristiansen. Honorar etter ordinære satser fra Forfatterforeningen.

Jeg dekket Baneheia-saken for Norsk Telegrambyrå, og rettssakene for Nettavisen. Boken tar for seg hva som skjedde i retten i 2001 og 2002. Den beskriver også opptakten til rettssakene, og behandler en rekke sider ved rettssikkerheten i Norge.

«Det er ingen grunn til å ha overdreven tro på domstolenes evne til å svare på det enkle, men akk så vanskelige spørsmålet i vanskelige saker: Hva skjedde egentlig? Viggo Kristiansen var for mange en inkarnasjon av ondskap. Det bildet måtte svekkes i offentlighetens bevissthet før justismordet kunne diskuteres.»

 

 

Var domsgrunnlaget i 2001 og 2002 godt nok til å dømme? Hvorfor har ikke Tonje Vang noen som helst bemerkninger om sine kollegers arbeid i Agder lagmannsrett i 2002?

I en gråtkvalt pressekonferanse senere på kvelden fastslo justisminister Emilie Enger Mehl at Baneheia-saken måtte granskes. Nå var det som om ukene i retten i 2001 og 2002 var visket ut av den kollektive hukommelsen. Som om retten den gang hadde hatt god grunn til å dømme Viggo Kristiansen. Men var det slik? Det burde jeg selv være i stand til å svare på. Hver dag hadde jeg sittet i byretten og lagmannsretten den gang. Jeg hadde dekket saken som journalist. Talløse artikler fra drapsetterforskningen og rettssakene lå trolig i en kasse hjemme eller på kontoret.

Jeg måtte hjem og finne ringpermen.

Ole Dag Kvamme kan kontaktes på

ole.dag.kvamme (@) gmail.com