Velg en side

VARSLER NYTT KRAV: Advokat Brynjar Meling bistår Viggo Kristiansen, som egentlig kun møter som vitne i saken. Likevel kan han bli involvert i drapssaken. FOTO: Ole Dag Kvamme

Viggo Kristiansen varsler krav om ytterligere erstatning hvis domstolene åpner for at Jan Helge Andersen ikke var alene om drap og voldtekt i Baneheia i 2000.

Journalist og forfatter Ole Dag Kvamme har fulgt Baneheia-saken siden 2000. Han ga ut boken Historien om et varslet justismord og podkast med Nettavisen i 2023. Denne kommentaren kan siteres, eller benyttes etter avtale.

 

– Hvis dommen åpner for at det var flere til stede, vil det reflekteres i et nytt erstatningskrav, sier advokat Brynjar Meling, som bistår Viggo Kristiansen, til Ole Dag Kvamme Media.

Viggo Kristiansen er tilkjent 55 millioner kroner i erstatning, etter at det varslede kravet fra hans advokater lød 90 millioner kroner.

Les også: Kamp om troverdighet for Viggo Kristiansen

Les også: Andersen karakterdrept av sakkyndige

Les også: Slik kan Jan Helge Andersen bli frikjent

Les også: Det femte laget i Baneheia

Tar forbehold i krav

I disse dager sender Brynjar Meling det endelige kravet om erstatning og oppreisning, men tar forbehold om at det kan komme enda ett – om Sør-Rogaland tingrett eller Gulating lagmannsrett åpner for at Jan Helge Andersen ikke var alene.

– Da har staten sørget for å skape en situasjon hvor en mann som er kjent uskyldig, på nytt havner i en situasjon som kan så tvil om frifinnelsen, og på den måten krenker uskyldspresumsjonen, sier Meling.

Det er komplisert jus som foregår i Sandnes om dagen. Selv om Viggo Kristiansen er endelig frikjent for deltakelse i Baneheia, er det på grunnlag av mangel på bevis. Det er ikke slik at man erklærer noen endelig sannhet i norsk rett, og ekskluderer enhver for deltakelse i en kriminell handling som er til rettslig behandling.

Kan bli involvert

Jan Helge Andersen står tiltalt for drapet Viggo Kristiansen er frikjent for, og er altså tiltalt for å ha begått ugjerningene alene. Men han fastholder at Viggo Kristiansen var med, og at Viggo Kristiansen voldtok begge jentene, og drepte den ene.

Sør-Rogaland tingrett kan kjenne ham skyldig eller uskyldig, og kan i alle tilfeller velge å åpne for at det kan ha vært enda en person til stede under handlingene. Uansett er dommen i vår ventet å bli anket til Gulating lagmannsrett, og først der vil endelig skyld om Jan Helge Andersen bli avklart.